Tuesday, 25 November 2014

Cara Hilangkan Nafas Berbau Supaya Orang Tak Panggil Mulut Longkang

Assalamualaikum,

Hari ini saya akan kongsikan dengan anda cara hilangkan nafas berbau. Pernah tak orang tanya anda "You nie tak berus gigi ke? busuk la bau nafas you? atau pun anda yang menjadi mangsa kena tahan nafas bila bercakap dengan seseorang yang mempunyai nafas berbau. Haaa..yang nie tuhan je yang tahu betapa seksanya tahan nafas.

Bila nak bagitahu die yang nafas berbau, takut die terasa. So, kalau berdepan dengan orang macam nie saya akan bagi die gula-gula atau gula-gula getah yang ade papermint. Tapi sampai bila kan? esok lusa kena hadap die lagi. Jadi, die kena la tahu cara hilangkan nafas berbau.





Bila mengalami nafas berbau, memang sangat memalukan, nak-nak kalau bercakap dengan bos atau dengan pasangan. Apa tanggapan mereka kepada kita? mesti mereka fikir kita tak jaga kebersihan mulut.




Kadang-kadang tengok muka, kulit, semua cantik tapi bila bercakap dengan die, nafas berbau. Mustahil la kan kalau die tak berus gigi. Masa belajar dulu pernah kawan saya mengadu dengan saya yang ramai orang tak selesa dengan die disebab nafas die yang berbau.

Die selalu berus gigi selepas makan, tapi nafas die still berbau. Pastu saya tanya die, die ade masalah resdung x? then, die jawab ade. Jadi kat situ, saya bagitahu die yang salah satu punca nafas die berbau adalah disebabkan oleh resdung.


Punca Masalah Nafas Berbau 

Kekurangan Air Liur 
Air liur adalah bahan pembilas mulut semulajadi. Kekurangan air liur dalam mulut menyebabkan pembiakan bakteria di dalam mulut. Kekurangan rembesan air liur menyebabkan air liur menjadi likat, susah untuk membilas mulut, menjadikannya kurang oksigen dan menyebabkan pembiakan bakteria anaerob di dalam mulut. Antara sebab mengurangkan pengaliran air liur stress, pengambilan minuman beralkohol, kekurangan air dalam badan, dan yang menghidap penyakit pada pencernaan, pernafasan, usus, buah pinggang serta jangkitan tekak dan paru-paru. 

Bakteria 
Bakteria yang wujud di dalam mulut hidup dan membiak dengan menggunakan lebihan makanan yang tidak dibersihkan dari gigi. Bakteria bertahan hidup dan berkembang biak di rongga mulut tanpa oksigen yang menghasilkan asid amino dan bakteria ini kemudiannya merembeskan hasil perkumuhan yang terdiri daripada asid dan juga sulfur (Volatile Sulfur Compounds – VSCs) yang menyebabkan bau kurang enak. 

Gusi 
Gusi juga boleh menyebabkan masalah pernafasan berbabu busuk akibat jangkitan kuman,abscess, ruang lompang di antara gigi, ruang di antara gigi dan gusi atau akibat tampalan yang tidak sempurna dan gigi palsu yang kotor.

Jadi, nak tahu cara hilangkan nafas berbau? taadaaaaa....Supplement dari Shaklee


Alfalfa Complex - Membantu menyegarkan nafas dan mendetoksifikasikan bau. Alfalfa juga dikenali sebagai agen diuretik, pembersih badan dan penyahtoksik. Ia merangsang pengaliran hempedu, dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu mengawal bau badan dan bau nafas mulut.

Garlic Complex - Merupakan antibiotik semulajadi yang berfungsi memusnahkan bakteria. Garlic Shaklee diproses secara semulajadi dibawah suhu yang rendah bagi mengekalkan semua allicin. Ia juga telah dirumus untuk mengawal bau. Walaupun bawang putih salah satu penyebab, nafas berbau namun tablet garlic Shaklee tak pecahkan sehingga ia sampai ke dalam usus kecil. Di samping itu, ia mengandungi campuran pudina dan ekstrak rosemary bagi mengawal bau. 

Herblax – Seperti yang kita ketahui masalah nafas berbau juga berpunca daripada kesukaran membuang (sistem pencernaan yang kurang baik) Herb-lax Shaklee baik untuk pembersihan usus. 

Vitamin C - Menyembuhkan penyakit gusi dan detoksifikasi yang bagus.

Cepat-cepatlah cari penawar kalau anda salah seorang mengalami masalah nafas berbau. Mesti terasa malu dan segan untuk bercakap dan orang sekeliling juga semakin menjauhkan diri dan mengelak untuk bercakap dengan anda.


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.







Sunday, 23 November 2014

Cara Atasi Senggugut Elak Diperli Oleh Bos Kerana Ambil MC Setiap Bulan

Assalamualaikum dan Selamat Berhujung Minggu,

Hari nie nak kongsikan dengan anda semua tentang cara atasi senggugut. Ada ke cara atasi senggugut nie? Dah bertahun asyik selalu je kena senggugut. Macam-macam dah makan ubat, buat amalan tradisional pun xhilang juga senggugut nie. Dulu saya pun seperti anda jugak sampai menggigil tahan senggugut. Paling teruk sampai pening dan muntah.




Sesetengah company sekarang dah tak terima MC kerana senggugut, sebab dah selalu sangat. Memang la bagi kite nie sakit yang taramat sangat, tp diaorang ape tahu. Setiap bulan wajib amik MC sampai kena perli dengan bos. Bos pun tanya "You nie tak cari solution ke nak settlekan masalh senggugut you? asyik MC je. Dah tahu ade senggugut, standby la ubat ke, apa ke. You ingat company nie nenek you punye?? haaa amik kena sebijik kat muka.




Kita tengah tahan sakit, kena pulak perli macam tu, silap-silap bos yang masuk hospital. Kalau la die dapat rase betapa sakitnye senggugut nie, baru la die tahu. Saya ade seorang kawan yang mengalami masalah senggugut dan setiap bulan die akan amik MC. Beberapa bulan lepas saya bagi tahu die cara atasi senggugut. Nak tahu apa cara atasi sengugut?? Taaadaaaa...




Lepas die amik GLA Complex nie, die ade jumpa doktor dan bagitahu yang dia amik GLA Complex. Dan nak tahu ape doktor tu cakap? "Bagus supplement nie, saya cadangkan awak teruskan dan kalau senggugut awak dah hilang, bagitahu saya" Lagi la kawan saya berkobar-kobar nak try GLA nie..


Jadi apa tunggu lagi? jangan biarkan senggugut menghantui hidup anda. Inilah cara atasi senggugut yang paling senang dan berkesan. Lepas nie tak de lagi kena perli dengan bos sebab asyik MC je. Setiap bulan, kalau period, anda memang tersenyum, takde lagi sakit-sakit.


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.


Friday, 21 November 2014

Cara Elak Anak Demam Supaya Ibu Tidak Dibuang Kerja Kerana Kerap Cuti

Assalamualaikum & Salam Jumaat Semua,

Hari ini nak kongsikan dengan ibu-ibu semua cara elak anak demam. Kalau dah anak demam, memang ibu-ibu lah orang yang pertama risau kan? Bila dah demam, ibu-ibu nie kena la amik cuti untuk jaga anak. Bila dah tahu anak tu selalu demam, ibu-ibu semua perlu cari cara elak anak demam. Tak kan nak biar je dan tak kan setiap bulan nak bawak anak pergi klinik. sanggup ke tengok anak selalu sakit?




Di pejabat saya selalu sangat ibu-ibu nie bergegas balik bile time keja, sebab taska call yang anak demam dan suhu badan anak naik mendadak. Pastu esoknye, ibu-ibu nie terpaksa la cuti untuk jaga anak-anak kat rumah sebab kadang-kadang taska tak bagi datang kalau budak-budak demam, takut berjangkit dengan budak-budak lain. Bila dah jadi macam nie, Ibu-ibu perlu la fikir cara elak anak demam.

Jadi macam mana nak bekerja kalau setiap bulan macam nie, mula-mula bos boleh la terima, lama-lama bos pun fed up. Kalau dapat bos yang baik dan memahami tak apa la, kalau tak, terus si ibu nie dibuang kerja sebab selalu sangat cuti. Orang lain pun ada anak juga, tapi tak ada la macam nie.

Memang la sakit dan sihat ketentuan dari Allah, tapi kita sebagai hambanaya kena la berusaha atau cari untuk elak anak demam. 

Dua minggu lepas saya ade pergi NDT anjuran Shaklee, masa makan, berkenalan dengan seorang kakak nie. Beliau ade 3 anak dan ketiga-tiga anak die hantar taska. Sebelum kenal Supplement shaklee, setiap minggu anak die demam, maksudnye, dalam sebulan 4 kali die bawak anak die pergi klinik.

Dia sangat stress mase tu sebab risau anak sakit, kos rawatan setiap kali pergi klinik makin bertambah. perbelanjaan harian lagi, keadaan die masa tu sangat tertekan.



Dipendek kan cerita, kawan office dia cadangkan die bagi Mealshake dan Omega Guard untuk anak die. Syukur alahamdulillah bulan nie dah masuk 4 bulan anak-anak die dah tak demam. Die sangat bersyukur sebab bukan setakat anak-anak dia dah sihat tapi die dapat menyimpan duit yang selama ini diperuntukan untuk kos rawatan demam anak-anak die.

Jika nak dibandingkan harga Mealshake dan Omega Guard Shaklee, kos rawatan hantar anak pergi klinik 4 kali sebulan lagi mahal. sekarang die telah jumpa jalan atau cara elak anak demam. Sejak itu, die join ahli shaklee die jadikan Shaklee sebagai part time business dan alhamdulillah shaklee telah menambah pendapatan keluarganya setiap bulan.


Bukan sahaja mendapat kesihatan yang baik, malah die dapat menambah pendapatan keluarganya. Jika sekarang anda berada dalam situasi die yang dulu, anak sakit, duit habis sebba kos rawatan anak, jangan segan untuk hubungi saya, saya akan cuba selesaikan masalah anda.

Bertindaklah sekarang, atau kesihatan anak anda semakin terjejas, mungkin juga anda akan kehilangan pekerjaan kerana kerap mengambil cuti untuk jaga nak sakit. Tidak kah anda mahu melihat anak anda membesar dengan senyuman dan sihat? Tidak kah anda mahu menambah pendapatan keluarga anda juga? Fikir sebelum terlambah, Fast action, fast result. Jangan segan untuk menghubungi saya.

Testimoni:



Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Wednesday, 19 November 2014

Atasi Kaki Kejang Ketika Tidur Malam Elak Jiran Terkejut Dengar Jeritan

Pernah alami kaki kejang ketika tidur tak? Tengan nyenyak tidur, tibe-tibe terjaga akibat. kaki kejang.ya ammpunnn..tak tahu nak buat apa. Langsung tak boleh nak gerakkan dan sentuh kaki kejang tu. Kalau time boleh tahan, ok la duk menahan sakit sorang-sorang, kalau dah tak tahan sakit, apa lagi menjerit la jawabnye sampai jiran rumah yang ke 40 pun dengar. Gawat kalau macam nie..




Tahu tak salah satu punca kaki kejang adalah disebabkan kurang kalsium?? Saya kerap alami kaki kejang dulu dan memang saya mengaku yang saya kurang kalsium sebab saya tak minum susu. Bukan saje-saje tak minum, tapi sebab tak suka susu, bau susu pun tak boleh..sebab bau lembu..huhuhu

Umi saya ada bagi 1 petua untuk legakan sakit ketika kaki kejang iaitu urut tempat kejang menggunakan tumit. Contoh kalau kaki kiri kejang, urut guna tumit kanan dan sebaliknya. Petua nie memang sakit sangat-sangat dan boleh terkejut jiran yang rumah ke 40 tu. hehehe. Walaupun sakit, tapi memang berkesan, Kejang kaki cepat lega.

Alhamdulillah sekarang kaki kejang dah susah nak kena. Nak tahu sebab apa? Meh saya kongsikan Cara atasi kaki kejang yang sangat senang dan tak menyakitkan. Taaadaaaaa.. Ostematrix Shaklee.


Tengok la betapa tinggi kalsium Ostematrix, 1 biji besamaan dengan 1 Gelas susu dan 80 biji badam. Sanggup ke orang macam saya nak minum susu 1 gelas tu? kalau saya, 1 teguk pun boleh keluar balik, dengan Ostematrix hanya telan kapsul dan tak bau apa-apa pun.

Ostematrix sesuai untuk ibu hamil, remaja, lelaki dan wanita serta warga emas. Semua boleh amik, senang cite sape yang kurang Kalsium tu memang wajib amik Ostematrix nie.

Lepas nie takde dah sakit kejang kaki masa tidur. Boleh tidur lena sampai pagi. Dan tak perlu urut dengan tumit lagi. Sebelum tidur, telan 4 biji Ostematrix, Insyaallah memang tak akan alami kejang kaki. 

Apa tunggu lagi? nak ke alami lagi kejang kaki tu? nak ke menjerit malam-malam duk tahan sakit? silap-silap hari bulan jiran fikir kita kena dera sebab asyik duk menjerit. buat malu je..huhuhu.

Kalau tak caye Ostematrix boleh legakan kejang kaki, meh bace testimoni nie. Pastu anda nilai la sendiri..



Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.






Tuesday, 18 November 2014

Cara Atasi Rambut Gugur Supaya Tak Nampak Muka bulat Sebab Rambut Nipis

Sakit mata tak tengok rambut gugur merata-rata atas lantai? dalam bilik ada, dalam tandas ada, mana-mana pergi, ade je. So, macam mana nak atasi rambut gugur nie??? macam-macam syampu dan guna, tambah dengan perapi lagi. Yang mahal, yang murah semua beli. Tapi tak boleh juga atasi rambut gugur nie. Bila sikat je rambut, banyak rambut yang lekat dekat sikat, dah macam sakit leukemia dah. Nak tahu cara atasi rambut gugur?? jom bace lagi..




Jadi meh sini saya nak kongsikan salah satu cara yang anda boleh atasi rambut gugur adalah dengan cara mengamalkan supplement / Vitamin dari. Saya cadangkan amik supplement dari Shaklee sebab memang semula jadi tak de tambah perisa atau bahan kimia, dah 50 tahun umur Shaklee nie, mamang terbukti berkesan.

Kalau buat tak tahu je, biarkan je rambut tu terus gugur,lama kelamaan rambut yang gugur tu, boleh la kumpul, pastu pergi jual buat rambut palsu, pastu kita pulak pergi beli rambut palsu tu nak tutup kepala yang hampir botak nie..ish..ish..ish..tak sayang ke dengan rambut awak tu? nak ke muka cantik tapi kepala botak? kat luar boleh la tutup pakai tudung, kalau kat rumah dengan suami?? maluuu la awak oiii...

Nak tahu apa Supplement yang diperlukan untuk rambut gugur?? Taadaaa...

Yang Nie Set Badget




B-Complex - Satu komponen kumpulan kompleks B, Biotin sering dirujuk Vitamin H atau vitamin rambut. Ini kerana ia menggalakkan pertumbuhan rambut dan menghalang keguguran. Ia berfungsi untuk memetabolismakan asid lemak yang menjana pertumbuhan dan pembaikan folikel rambut, sekali gus mengurangkan kerosakan folikel yang disebabkan oleh DHT.


Zinc-Complex
  • Membina sel-sel sihat 
  • Mengawal hormon 
  • Membantu dalam penyerapan nutrien lain 
Satu lagi sebab penting yg perlu kita tahu kenapa kita memerlukan zink yg cukup terutama apabila menghadapi masalah keguguran rambut adalah zink diperlukan oleh seluruh badan. Sebahagian besar daripada jumlah zink dalam badan kita terdapat dalam folikel rambut. Tetapi zink juga digunakan di tempat lain, untuk penglihatan, ingatan, bau dan rasa, penghadaman, dan lain-lain Jika kita kekurangan zink, badan anda akan mengmabil folikel rambut pertama untuk memastikan zink boleh digunakan untuk proses yang lebih penting dari segi biologi.


Full Set, Termasuk Shampoo



~ESP : ESP adalah serbuk protin. Kekurangan protin menyebabkan pertumbuhan rambut menjadi perlahan. Pastikan bahawa anda makan cukup protein agar rambut anda tumbuh lebih cepat dan sihat.

~Bcomplex: Salah satu punca rambut gugur adalah disebabkan tekanan emosi. Bcomplex adalah vitamin anti stress yang membantu untuk memberi perasaan tenang. Kandungan utama vitamin B3 adalah berguna untuk membaiki aliran darah pada kulit kepala, vitamain B6 pulak untuk mengelakkan rambut dari gugur. Vitamin B12 juga memainkan peranan untuk elak rambut gugur. kesimpulannya kelebihan bcomplex sangat banyak untuk masalah rambut gugur.

~Zinc: Diet yang kurang zink boleh membawa kepada kelemahan sistem imun yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Zink boleh memainkan peranan yang penting dalam modulation paras testosteron pada lelaki normal.Apabila hormon seimbang maka risiko kehilangan rambut boleh dikurangkan. Zink boleh menguatkan folikel rambut anda dan boleh membantu mencegah beberapa jenis keguguran rambut.

~Revitilizing Shampoo: Shampoo untuk mengatasi masalah rambut & kulit kepala. Istimewanya shampoo ni ia adalah bebas paraben, bebas SLS.

Kalau duk biarkan lama-lama, tak nak cari jalan penyelesaian rambut yang gugur tu, terima la hakikat yang awak akan nampak tua dari usia, tak pakal-pasal jadi macam Mah, suami  lagi terpikat dengan janda anak ramai Zulaikha tu sebab Mah tak pandai nak cantikkan diri untuk suami. alahaii mintak jauh la jadi macam tu..

Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Friday, 14 November 2014

Dipinggir Dan Dikutuk Oleh Orang Sekeliling Hanya Kerana Jerawat

"Malula aku nak keluar dengan kau, orang asyik pandang-pandang kita je, pastu bisik-bisik. Nie semua sebab muka ko banyak jerawat la kau tak jaga kebersihan muka ke?"




"You, tebalnya you makeup, tapi jerawat still nampak. Tepek bedak dah berinci, tapi tak boleh tutup jugak jerawat tu. Muka I lagi licin dari You padahal I nie laki. You tak pandai jaga muka ke? Malu la I kalau keluar dengan girlfriend macam nie.

"Abang, cuba tengok perempuan tu, banyakknya jerawat kat muka die, boleh dia biarkan muka sampai berjerawat macam tu. Nasib baik muka sayang licin kan abang?"




Anda pernah mengalami situasi diatas? atau salah satu situasi diatas? mesti sedih kan? Orang tak tahu kita dah banyak berhabis duit untuk hilangkan jerawat. Orang tak tahu kita berusaha sedaya upaya menjaga kebersihan muka. tapi masih macam nie jugak.

Kadang-kadang rasa rendah diri dan tak ada keyakinan diri untuk berdepan dengan orang ramai disebabkan muka banyak jerawat. Macam-macam cara untuk cover jerawat tu, tapi still nampak.

Muka pun nampak kotor disebabkan jerawat dan bekas jerawat baru dan lama. Apa yang patut kita buat jika berada dalam situasi begini.???

Hari ini saya akan kongsikan dengan anda macam mana untuk hilangkan masalah jerawat. Selepas ini anda akan lebih berkeyakinan dan tiada lagi yang akan dipinggir serta dipandang serong oleh orang sekeliling.

Cara menghilangkan jerawat ialah dengan mengambil Vitamin / Supplement. Vitamin / Supplement yang saya cadangkan ialah Shaklee






[ESP- Energizing Soy Protein]

ESP adalah sumber protin, diperlukan untuk menghasilkan sel-sel baru bagi kulit. ESP memang satu cadangan terbaik untuk merawat kulit kerana sel kulit akan mati dalam masa 21 hari. ESP diperlukan untuk merawat kulit yg rosak akibat dari jerawat.


[Zink Complex]

Bagaimana zink boleh merawat jerawat? ada sebab bagaimana zink membantu untuk kulit berjerawat terutamanya lelaki. Kajian menunjukkan orang yg kulitnya berjerawat mempunyai tahap zink yang lebih rendah berbanding yg tidak mempunyai jerawat. Zink boleh mengurangkan jerawat sebanyak 50%. Zink boleh mengurangkan jumlah minyak semula jadi atau sebum, yang dihasilkan dalam kulit. Ia juga boleh membantu menyembuhkan kulit yang rosak sekitar jerawat yang tidak berkembang. Beberapa penyelidikan telah menunjukkan bahawa timbulnya jerawat sebahagiannya adalah disebabkan daripada kekurangan zink dalam diet.


[Garlic Complex]

Banyak kelebihan bawang putih. Tapi agak mustahil nk telan bawang putih yg raw tu kan untuk rawat jerawat. Jadi garlic complex adalah pilihan terbaik. Bawang putih cenderung untuk bertindak lebih baik pada bakteria jerawat dan mereka yang mempunyai kulit berminyak di mana pengeluaran minyak adalah berlebihan pada kulit yg membawa kepada jerawat. Galic adalah sumber antioksidan yg cepat dan powerful. Kesan ini boleh menghalang radikal bebas yang merosakkan sel kulit. Bawang putih juga bertindak sebagai pencair darah kerana kandungan salisilat. Ini membolehkan aliran darah yang betul dan meningkatkan kesihatan peredaran darah.


[Vitamin C Sustained Release]

Vitamin C membantu mengatasi kulit jerawat dengan 2 cara iaitu bertindak sebagai antioksidan dan menghasilkan sintesis kolagen. Sebagai antioksida, Vitamin C akan menghalang sebarang radikal bebas dan kekotoran dari merosakkan kulit. Disebabkan kulit terdedah kepada pencemaran, toksin dan juga bertindak sebagai pintu keluar bagi toksin, maka ianya perlulah dilindungi secara konsisten.
Radikal bebas yang meningkat di kawasan kulit akan meningkatkan pengeluaran sebum dan akhirnya jerawat terjadi. Itu lah cara yang betul, merawat jerawat dari akar.


Jadi apa lagi yang anda tunggu? sanggup ke anda dengar kutukan dan sindiran orang sekeliling disebabkan jerawat yang anda alami. Dan tidakkan anda sayang dengan wajah anda yang Allah anugerahkan itu? Pelihara dan jadalah sebaik mungkin.


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Thursday, 13 November 2014

Jangan Pelik Jika Anda Tidak lagi Stress Dan Letih Selepas Mengambilnya.

Mesti anda terfikir apa yang perlu dilakukan untuk tidak lagi stress dan letih. Entry hari nie saya akan kongsikan dengan anda tajuk jangan pelik jika anda tidak lagi stress dan letih selepas mengambilnya. Mengambil apa tu? kena baca sampai habis..hihihi.  Pernah kan rasa lemah, mengantuk dan tak bermaya? Asyik stress je. Muka pun nampak letih.

Kalau ibu menyusu tu normal la sebab selalu berjaga malam bagi susu dekat anak kan? mesti la tak cukup tidur,letih dan stress anak menangis nak susu tengah malam. Esoknye mesti letih sebab tak cukup tidur. Tapi macam mana pulak bagi yang tak ada anak lagi? tidur cukup, tapi nak bangun pagi tak bertenaga, liat semacam je. Sepatutnya pagi-pagi la kita rase cergas bertenaga selepas mendapat rehat yang cukup. Jangan bimbang, lepas anda bace entry nie, anda tidak lagi stress dan letih.




Datang office atau pergi kelas lambat. Lepas breakfast dengan lunch mula la nak cari bantal. Yela perut dah kenyang, mata mula mengantuk. Kerja kat office pun buat ala-ala kadar je. Kalau student, Lecturer kat depan mengajar memang tak masuk apa dah dalam kepala. Kalau keadaan macam nie, tengok result exam nanti lagi la stress.

Jadi apa yang perlu dibuat kalau mengalami keadaan begini? Nak biarkan je. Tak apa lah nak stress pun, tak apa lah asyik mengantuk je, asalkan dapat makan, dapat gaji. No..no..no..jangan jadikan ianya habit. Cuba cari jalan untuk keluar dari keadaan ini.

So kita kena lakukan sesuatu, contohnya kalau hari minggu atau ada masa lapang pada waktu petang, buatlah senaman ringan yang ringkas, yang dapat mengeluarkan peluh. Buat regangan yang dapat mengejutkan urat-urat sarat yang dah lama membeku tu.

Selain senaman, jaga pemakanan anda, kat bawah nie contoh makan yang dapat memberikan ketenangan dan mengurangkan stress serta badan letih. Lepas baca entry nie, terus pergi kedai cari semua makanan nie jika anda stress.





Selain itu, saya sangat cadangkan dan cara ini paling senang iaitu dengan mengambil vitamin / supplement yang dapat menghilangkan stress dan dapat memberikan anda tenaga. Buang jauh-jauh rase mengantuk dan lemau badan tu. Vitamin dan Supplement yang saya cadangkan ialah B-Complex Shaklee.




  • Vitamin B1 : mengurangkan kelesuan,keresahan,mempertingkatkan kecerdasan mental,melancarkan peredaran darah,meningkatkan stamina badan,menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisme
  • Vitamin B2 : mengurangkan keletihan mata,katarak,jangkitan lidah,membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik
  • Vitamin B3 : mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah,memperbaiki kesihatan kulit,rambut,sistem pencernaan dan mengelakkan depresi
  • Vitamin B5 : mengurangkan stress fizikal dan mental,membantu mengurangkan penuaan pra matang
  • Vitamin B6 : penting dalam proses asid amino,mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi) ,mengurangkan senggugut,menenangkan emosi,mengurangkan kekejangan otot
  • Vitamin B12 : meningkatkan selera makan,memperbaiki tindakbalas saraf,mengelakkan anemia,keletihan,baik untuk kecerdasan otak,kekuatan fizikal,memori,fokus dan keupayaan seksual
  • Biotin : membantu B Complex menjadi lebih efektif,mengurangkan rabun,rambut beruban,ekzema dan keradangn kulit
  • Asid Folik : kesihatan fetus,mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks,anemia,stress,ulser mulut
B-Complex merupakan salah satu Vitamin / Supplements yang sangat bagus untuk memberikan kesegaran dan memberikan ketenangan kepada. Satu lagi keistimewaan B-Complex ialah ianya diperbuat dari bahan semulajadi dan tak ada pun campuran bahan kimia. Terbukti selamat dan berkesan. 

Jadi apa tunggu lagi? tak kan nak tunggu stress tu melarat. Tak kan nak tunggu badan asyik letih dan lemah je. Kalau berterusan macam nie, muka pun tak berseri. huhuhu..bertindak segera. Jadikan setiap hari merupakan hari yang indah dalam hidup anda. Cipta lah lebih banyak kenangan manis. Jangan sia-siakan hari anda dengan stress.


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.






Wednesday, 12 November 2014

Lupakan Penat Dan Stress Kekal Bertenaga Sepanjang Hari

Anda nak kekal bertenaga sepanjang hari? tugas di pejabat yang memerlukan perhatian anda? meeting sana sini sampai makan pun tak sempat, atau anda seorang pelajar yang mempunyai kelas yang penuh sepanjang hari? mesti penat untuk menghadapi keadaan ini kan? Nak-nak pula kena drive jauh-jauh, kerja kat Wangsa Maju, tapi tinggal kat Pelabuhan Klang, nak hadap jem lagi. Penat mental dan fizikal kalau mcm nie.



Oleh sebab itu lah anda perlu kekal bertenaga. Bila dah penat dan stress, kekusutan dan terpancar diwajah anda yang akan mengakibatkan anda akan nampak lebih tua dari usia. OOhhhh tidak..!!! 

Tak mungkin seorang yang bekerjaya atau seorang pelajar mahu nampak tua dari usia kan? jadi kena lah cari jalan macam mana untuk kekal bertenaga sepanjang hari walaupun jadual anda padat. 

Meh sini saya nak site salah satu cari untuk anda kekal bertenaga ialah dengan mengambil Vitamin atau supplemet. Tapi kena lah pilih vitamin yang semulajadi. Jangan sesekali amik vitamin yang ada bahan kimia tau. tak pasal-pasal akan jejaskan kesihatan anda pulak.



Kat sini saya cadangkan anda mengambil vitamin atau supplement shaklee kerana ianya semulajadi dan terbukti berkesan. Tak caya?? kena la try..Jom kita tengok apa fungsi dan kelebihannye yang dapat membantu anda.




Vitamin Untuk Tenaga (Energy Booster)

Vit B-complex, C, E & zinc adalah kombinasi yang bukan sahaja efektif untuk 'energy booster', tetapi juga memastikan tenaga itu berkekalan (endures) bagi membolehkan kita tidak merasa letih dengan tugas seharian yang mencabar.

Bagi seseorang yang mempunyai gaya hidup yang sibuk, tidur lewat, pemanduan jarak jauh, aktiviti tanpa henti dan lain-lain, 'stress' ini akan menyebabkan vitamin seperti B-complex & E hilang dengan cepat dari badan. Oleh sebab itulah kita memerlukan supplemen vitamin kumpulan ini setiap hari untuk menimbal balik kehilangan vitamin akibat 'stress' daripada rutin seharian yang padat. Disebabkan itu jugalah B-complex juga dipanggil vitamin anti-stress.
Vitamin B-complex membantu meningkatkan metabolisma badan bagi menghasilkan tenaga daripada makanan, Vitamin E pula mengekalkan kesihatan badan yang baik, vitamin C meningkatkan antibodi badan terhadap virus/jangkitan penyakit & zinc merupakan antioksidan menentang radikal bebas daripada merosakkan sel badan kita.

Haa..apa tunggu lagi? bertindak la sekarang. Mesti ada mahukan semua tugas harian anda berjalan lancar dan anda kekal bertenaga sepanjang hari.


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Tuesday, 11 November 2014

Mandilah Sebelum Subuh Jika Mahukan 10 Kebaikan Ini

Pada waktu pagi, mandi sebelum subuh, selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan, betul tak? Tapi saya sangat jarang mandi dengan "water heater" nie, yela masa kecik-kecik kat kampung dulu, kat rumah tak ada 'Water heater", Kalau nak mandi time hujan, nak pergi sekolah, mintak umi masakkan air je, dapat la mandi air panas sebelum subuh. Kenapa kena mandi sebelum subuh? Sebab banyak kebaikan jika kita mandi sebelum subuh.



Tapi, arwah nenek marah sangat kalau mandi air panas tak kira la waktu sebelum subuh ke, time hujan ke, sebab die kata kulit akan jadi kecut kalau kerap mandi dengan air panas. Tu petua orang dulu-dulu. Sampai la dah besar sekarang, tak ada pun "water heater"kat rumah, kalau menginap di hotel pun, tak guna "water heater" sebab dah biase mandi air sejuk, dan duk ingat petua nenek tu. hehehehe tak nak kulit kecut..itu lah salah satu kebaikan mandi sebelum subuh tapi jangan mandi guna air panas.

Nak tahu lagi apa kebaikan mandi sebelum subuh? kat bawah nie saya sediakan 10 kebaikan mandi sebelum subuh:


1) Kulit lebih lembut dan halus
Jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula menjadi lebih lembut dan halus. Betul la cakap arwah nenek dulu, kena mandi dengan air sejuk..pandai betul nenek saya..hehehe




2. Meningkatkan Gula Dalam Darah
 Kandungan ‘al-kartozon’ dalam darah adalah tertinggi pada waktu pagi sebelum matahari terbit. ‘Al-kartozon’ baik untuk badan yang mengaktifkan sel dalam badan, dan juga menambahkan kandungan gula dalam darah.

3. Mencegah Penyakit Hati Bangun awal di waktu pagi dapat mencegah daripada penyakit hati.

4. Membekalkan Vitamin Kepada Tubuh Badan
Tabiat mandi di subuh hari dapat membantu kita membekalkan kandungan vitamin untuk tubuh badan dan ia sangat bagus untuk menjadikan badan kita lebih segar dan sihat.

5. Membekalkan Tenaga Kita digalakkan untuk bangun awal pagi. Sebaik-baiknya adalah sebelum subuh dan mandi kerana ia mampu membantu dalam membekalkan tenaga dan mencergaskan tubuh badan kita. 

6. Melancarkan peredaran darah
Jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. Malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.




7. Meningkatkan kesuburan
Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. Ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

8. Mengurangkan risiko darah tinggi
Untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

9. Mengurangkan tekanan serta tenang
Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. Buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. Oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

10. Meningkatkan sel darah putih
Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. Apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. Oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.


Kalau susah sangat untuk bangun mandi sebelum subuh, anda boleh cuba Supplement Shaklee iaitu:



  • Sesuai untuk mereka yang selalu stress, keletihan, mudah mengantuk, bisa-bisa di kaki, sakit tumit, sejuk-sejuk badan dan sukar bangun tidur.
  • Sesuai untuk semua golongan yang memetingkan kesihatan - lelaki, wanita, pelajar, wanita mengandung, menyusukan anak dan warga emas.
  • Sangat baik untuk keperluan tubuh ibu dan tumbesaran anak yang dikandung mahupun disusukan.
  • Sangat tepat untuk mereka yang sibuk dan gaya pemakanan seharian yang tidak sihat dan tidak seimbang.


Banyakkan kebaikan yang kita akan dapat kalau mandi sebelum subuh? Kalau mandi selepas subuh, badan akan terasa lemau, letih dan tidak bermaya walaupun kita mendapat rehat dan tidur yang cukup. Kalau mandi sebelum subuh juga, kulit kita akan nampak kusam dan tidak berseri..Eeeewwuu tak la jadi macam tu kan?

Kalau tak nak dapat kesan buruk begitu, amalkan lah mandi sebelum subuh, bukan setakat dapat semua kebaikan ini, tapi kita juga mengikut Sunnah Nabi.


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Sunday, 9 November 2014

Maggie Makanan Paling Ringkas Dan Senang Tapi Kenapa Merbahaya??

Maggie makanan paling ringkas dan senang nak masak kan? Orang yang tak pandai masak pun boleh masak maggie, Setakat rebus, masukkan perencah dan telur, lepas tu angkat, memang ringkas dan senang.  Selalunya maggie menjadi stok time belajar dulu, Kalau hari minggu, malas nak pergi beli makanan kat cafe, masak je maggie. Breakfast, lunch, dan dinner hentam maggie je. Tu je makanan paling ringkas dan senang. Tapi kenapa MERBAHAYA??? kejap lagi kita akan tahu. sabar naa...



Magie versi asrama..rendam dalam air panas je.

"Haaaiiisshhhh dah ade menu yang ringkas dan senang, merbahaya plak. Kalau pergi supermarket memang wajib capai maggie dua, tiga packet, sebab tu je yang senang nak masak. " Rungutan nie selalu dengar dari penggemar tegar Maggie kan??




Bahan yang paling berbahaya dalam Maggie ni adalah Lilin. Mi Maggie tu sebenarnya disaluti oleh lilin bagi membuatkan ia tahan lama.Anda bayangkan tompokan-tompokan lilin kalau kena air,dia hilang x? mestilah tak walau air panas sekalipun.

Dan bayangkan kalau Maggie tu masuk dalam perut kita, macam mana perut kita nak hadam? Bagi mereka yang selalu makan Maggie tu,semnggu sepacket ke,samalah macam dia meratah-ratah sebatang lilin setiap minggu



10 Ramuan Bahaya Dalam Mi Segera
  • Kalsium Sulfat : Kapur Paris.
  • Asid Tartarik : Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
  • Kalsium Oksida : Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
  • Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
  • BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
  • Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.
  • Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit binatang juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
  • Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
  • Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
  • Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak dan mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran serta kerosakan saraf yang mungkin menjadi penyebab kanser.

Habis tu kalau maggie merbahaya, nak masak ape menu yang ringkas dan senang??? Haaa..meh sini nak bagi tahu, nie bukan setakat mudah, ringkas dan senang, nie SANGAT BERKHASIAT, Dah la berkhasiat, kenyang pulak tu, dah la kenyang dapat pulak kulit cantik, gebu, mulus. Yang nak kurus pun boleh dijadikan diet anda. Ape bende yang istimewa sangat tu?? ESP Shaklee la jawapannye..

Tak payah masak pun, masukkan ESP, Air Kosong / Jus / Susu / Milo dan Shake (letak ais lagi marvelous) senang je kan. Nak tahu lebih detail tentang ESP dan khasiatnye, boleh klik di sini



Jadi kurangkanlah makan mee segera, walaupun murah dan menjimatkan ianya membahayakan kesihatan. Malah, lebih banyak kos yang diperlukan untuk melakukan rawatan kalau kesihatan kita terjejas
Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:


FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum


Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Thursday, 6 November 2014

5 Cara Tingkatkan Selera Makan Anak

Sebagai seorang ibu, mesti rasa susah hati kan bila anak kurang selera makan? Makan pun memilih. Makanan yang dipilih pula tak ada khasiat dan nutrisi. Nasi, sayur-sayuran dan buah-buahan semua tak nak makan. Jadi apa yang para ibu perlu buat untuk tingkatkan selera makan anak?




Panduan Untuk Menggalakkan Selera Makan Anak

  • Berusahalah untuk mencipta suasana makan yang menceriakan. Para ibu jangan la terlalu memaksa, beri la pujukan dan pujian untuk tambat hati anak. Beri anak makan dalam keadaan tenang dan bukan marahkan dia setiap kali dia enggan makan
  • Pelbagaikan menu dan cara sajian makanan untuk mereka. Para ibu boleh hias sajian yang nak berikan pada anak cantik-cantik untuk menarik minat mereka. Tapi hias, hias juga kenalah utamakan vitamin dan zat, sebab ianya penting untuk perkembangan minda dan tumbesaran tubuh anak-anak tidak terjejas. 


  • Sediakan sendiri makan untuk anak dan bukan dibeli di restoran makanan segera atau di gerai-gerai yang belum tentu berkhasiat. 
  • Kuantiti makanan yang diambil oleh anak. Makanan yang diambil oleh anak mestila berkhasiat walaupun dia makan sikit, cara nie lebih baik dari anak-anak makan banyak tapi makan jajan, makanan yang tak ada khasiat. 
  • Sesibuk mana pun anda, pastikan seisi keluarga makan bersama-sama setiap kali tiba waktu makan supaya anak kita lebih berselera untuk makan 
  • Kalau anak anda masih kecil, ajaklah dia makan sambil bersiar-siar di taman permainan agar dia rasa lebih selesa. 

Punca Kenapa Anak Tidak Mahu Makan?
  •  Bermasalah dengan gigi.
  •  Bosan dengan makanan yang diberikan.
  •  Terlalu banyak bermain.
  •  Tidak ada kawan untuk makan bersama-sama.
  •  Tidak berselera untuk makan.
  •  Ibu bapa terlalu memaksa mereka menghabiskan makanan.

Makanan Khas Untuk Anak Kurang Berat Badan :
  • Nasi atau bubur perlulah ditambah dengan ayam atau daging dan minyak.
  • Roti mestilah dihidangkan bersama mentega, keju dan mentega kacang.
  • Biskut kraker mesti dimakan dengan marjerin dan mentega kacang.
  • Susu kosong ditambah dengan serbuk coklat.
  • Telur rebus dihidangkan bersama mayones, keju dan mentega.
  • Kentang rebus dilenyek dan ditambah dengan susu dan mentega.
  • Mealshake Shaklee

Untuk pengetahuan para ibu, menurut kajian dan pendapat pakar pemakanan, kekurangan beberapa jenis vitamin dan mineral boleh menyebabkan anak kurang selera makan seperti:
  • Vitamin B12 (cobalamin)
  • Vitamin A
  • Vitamin B1 (thiamine)
  • Vitamin B6
  • Vitamin B9 (asid folik)
  • Vitamin C
  • Zinc
  • Vitamin D

Semua vitamin dan mineral kat atas nie sebenarnya membantu dalam proses metabolisme badan menukarkan makanan kepada tenaga dan dikaitkan juga dengan masalah kurang selera makan. 
Hakikatnya vitamin dan mineral nie tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan. Jadi ia mesti diperoleh dari sumber makanan harian kita seperti di bawah. Rujuk gambar kat bawah nie ye.

Anak kurang selera makan

Tapi macam mana nak bagi anak makan semua tu kalau dah anak kurang selera makan? banyak pulak tu. Jawapannya  ada pada Mealshake Shaklee..Taadddaaa...!!!



Semua vitamin dan mineral yang disebut di atas tu, memang ada di dalam Mealshake.Woowww hebat kan?  Malah lebih dari itu hanya dalam 1 canister.  Untuk pengambilan harian,ibu-ibu semua boleh la berikan anak gabungan lengkap 19 jenis vitamin dan mineral ini . Ia penting dan amat diperlukan oleh anak untuk tumbesaran dan aktiviti harian yang aktif. Paling penting bukan sahaja atasi masalah anak kurang selera makan tapi juga kan ia boleh tingkatkan kesihatan anak, atasi sembelit, dan banyak lagi. Rujuk gambar kat bawah nie:



Jadi, sebelum terlambat, lebih baik ibu-ibu semua atasi masalah ini. Dengan Mealshake hanya bancuh atau campurkan dengan susu anak. Sangat senang dan sedap. Jimat masa kalau ibu-ibu semua nie rushing nak prgi kerja, tak sempat nak sediakan sarapan. 

Anak yang tak ada selera makan nie jangan pandang remeh ye para ibu-ibu, bila vitamin dan mineral dalam badan tak cukup, si manja anda senang akan dapat pelbagai penyakit nanti. Kena melabur untuk kos rawatan anak lagi, ibu-ibu pun susah hati kan tengok anak sakit?? Kos rawatan sekarang sangat tinggi, jadi apa lah sangat kalau nak dibandingkan dengan harga 1 canister Mealshake nie.

Fast action, Fast Result, Jika anda berminat untuk membeli Mealshake nie boleh hubungi saya: 

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor

No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli

Wednesday, 5 November 2014

Omega Guard Kebaikan, Manfaat dan Fungsi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Sempena dengan Promosi Omega Guard pada November ini, saya akan kongsikan dengan anda berkenaan dengan kebaikan, manfaat dan fungsi Omega Guard yang anda semua perlu tahu. Sebelum kita mencuba atau membeli sesuatu barang, kita perlu tahu apa kebaikan, manfaat dan fungsinya kan?



Omega Guard Shaklee merupakan supplemen minyak ikan yang terbaik untuk seisi keluarga. Ia boleh diambil oleh anak seawal usia setahun sehingga ke golongan dewasa dan berusia. Omega Guard mengandungi asid lemak Omega-3 yang termasuk DHA dan EPA yang amat penting bagi manusia kerana tubuh kita tidak boleh menghasilkannya. Jadi, sebab itulah penting bagi kita untuk mendapatkan asid lemak ini daripada sumber makanan atau supplement seperti Omega Guard
Shaklee ini.



Fungsi EPA
  • Mencegah kanser
  • Mencegah pembekuan darah
  • Mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
  • Baik untuk pesakit jantung
  • Menghindar tekanan perasaan
  • Mencegah penyakit darah tinggi 

Tugas DHA

  • Mencegah asma
  • Meningkatkan daya seksual
  • Mencegah sakit kulit
  • Mengelakkan kanser payu dara
  • Mengelak kanser prostat
  • Menghindar daripada migrain, rasa kebas pada anggota badan
  • Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan
Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Siapa Perlukan Omega Guard Shaklee?




Ibu Hamil
  • Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.
  • Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang ataupun dikenali sebagai bayi tak cukup bulan
  • Mengurangkan risiko gila meroyan selepas melahirkan bayi
  • Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil

Ibu Menyusu
  • Membekalkan khasiat untuk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak juga.
  • Membantu penurunan berat badan ibu tanpa jejas penghasilan susu dan kualiti susu

Kanak-kanak
  • Pertumbuhan badan yang sihat dan juga untuk kesihatan otak
  • Sesuai untuk anak yang mudah jatuh sakit seperti batuk, selesema, asma
  • Memperkuat sistem imunisasi badan

Mereka yang mengalami masalah berat badan

  • Omega 3 meningkatkan hormon Leptine yang mengawal selera makan dan akan terasa kenyang lama.

Sering dilanda masalah kesihatan
  • Batuk berkahak, selesema berterusan
  • Sakit-sakit sendi, kolestrol tinggi
  • Sakit Stroke
Warga Emas
Pesakit Jantung
Pesakit darah tinggi
Orang yang selalu lupa
Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
Pelajar
Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus


Antara manfaat yang boleh didapati daripada minyak ikan Omega Guard ini ialah:

  1. Sangat bagus untuk perkembangan minda dan otak. Khasiat DHA yang terkandung dalam Omega Guard dapat dinikmati oleh bayi sejak dalam kandungan lagi jika ibu-ibu mengambilnya sewaktu mengandung. Ia kemudian dapat diteruskan menerusi penyusuan susu ibu jika ibu menyusu mengambilnya. Apabila mencecah umur satu tahun, Omega Guard boleh dicampurkan ke dalam susu atau makanan kanak-kanakatau sekiranya dia pandai menguyah, dia boleh mengunyahnya.
  2. Baik untuk perkembangan memori dan fokus. Omega Guard adalah supplement yang sangat sesuai untuk orang yang mudah lupa atau hilang fokus kerana ia membantu dalam meningkatkan daya ingatan kita.
  3. Menyokong kesihatan kardiovaskular. Asid lemak Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard merupakan asid lemak yang penting dalam membantu memastikan jantung, arteri dan salur darah sentiasa berada dalam keadaan sihat dan tidak tersumbat. Omega Guard membantu merendahkan paras trigliserida dalam badan lalu merendahkan risiko daripada terkena penyakit jantung ataupun stroke.
  4. Mengawal paras kolestrol. Omega Guard juga bertindak untuk melawan kolestrol jahat (LDL). Ia akan mengurangkan kandungan kolestrol jahat dalam darah dan meningkatkan bilangan kolestrol baik.
  5. Mengurangkan sakit sendi. Salah satu manfaat Omega Guard ialah ia juga bersifat anti-radang. Banyak kajian menunjukkan supplemen minyak ikan (EPA+DHA) amat bermanfaat dalam mengurangkan kebas dan keradangan pada sendi dan seterusnya membantu dalam merawat rheumatoid arthritis.
  6. Mengurangkan gejala asthma. Memandangkan Omega 3 amat baik untuk melawan radang, maka pengambilan minyak ikan Omega Guard dapat membantu mengurangkan gejala selsema, asthma ataupun radang paru-paru.
  7. Menguraikan lemak. Omega Guard mencegah pengumpulan lemak pada badan dan seterusnya mengelakkan masalah obesiti.
  8. Memelihara kesihatan kulit. Omega Guard dapat membantu melicinkan kulit dan membantu memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis dan lain-lain.




Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-

- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Shaklee dah berada di pasaran dan terbukti berkesan sejak lebih 50 tahun lalu. Omega Guard Shaklee adalah ultrapure , dibuat dengan begitu sempurna, penyulingan 3 peringkatsecara semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hati ikan yang boleh memberi kesan toksik.

Jom kita dapatkan Omega Guard Shaklee ini untuk kegunaan sekeluarga!


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Tuesday, 4 November 2014

FAQ: B-Complex Shaklee

Kita selalu diberitahu vitamin B banyak khasiat dan kelebihannya. Untuk semua golongan tak kira kanak-kanak hinggalah orang yang berusia. Shaklee pun ade vitamin B Vitamin B Shaklee dipanggil B Complex. Terdapat banyak kelebihan dan manfaat B Complex Shaklee yang membuatkan ianya sangat berbaloi utk dimiliki.



Sebelum kita lihat dengan lebih terperinci tentang B Complex Shaklee, kita lihat dulu manfaat vitamin B secara umumnya

Apakah manfaat dari vitamin B1, B6 dan B12 ?
Vitamin B1
  • Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum
  • Manfaatnya :
  • melancarkan metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 

Vitamin B6
  • Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk
  • Manfaatnya :
  • memlancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral
  • membantu sintetis RNA dan DNA

Vitamin B12
  • Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut
  • Manfaatnya :
  • mencegah kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga

Apakah kelebihan vitamin B Complex dari Shaklee?

Terdapat banyak kelebihan yang terdapat di dalam B Complex Shaklee. Antaranya;
  • Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
  • Mengelakkan penyakit beri-beri.
  • Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
  • Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
  • Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
  • Mencegah stress.
  • Menguatkan antibodi tubuh.
  • Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
  • Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
  • Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
  • Mencegah anemia.

Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B? Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:
  • Lemah sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
  • Pembentukan sel abnormal
  • Mengakibatkan anemia
  • Masalah depresi (tekanan perasaan)
  • Kehilangan daya memori
  • Cepat letih
  • Sesak nafas
  • Insomnia
  • Kurang fokus dan konsentrasi
  • Mudah tersinggung

Apakah kelebihan vitamin B Complex Shaklee untuk kanak-kanak?
  • Merangsang pertumbuhan.
  • Meningkatkan kemampuan berfikir.
  • Memberikan tambahan tenaga.

Apakah kelebihan vitamin B Complex Shaklee untuk orang dewasa?
  • Menambah tenaga.
  • Mengurangkan stress.
  • Melambatkan proses uban di rambut.
  • Membantu meningkatkan konsentrasi.

Apakah kelebihan vitamin B Complex Shaklee untuk ibu mengandung?
  • Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
  • Mencegah anemia (tekanan darah rendah).
  • Membekalkan asid folik yang sangat penting utk mengelakkan kecacatan janin

Siapakah yang perlu mengambil vitamin B Complex Shaklee?
  • Ibu yang menyusukan
  • Ibu yang hamil 
  • Ibu yang sedang berpantang 
  • Mereka yang inginkan kulit yang cantik dan sihat 
  • Mereka yang ingin mendapatkan anak 
  • Mereka yang mengalami masalah migrain
  • Mereka yang mengalami alahan/eczema
  • Mereka yang mengalami masalah rambut 
  • Mereka yang ingin mengawal paras kolestrol

Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Monday, 3 November 2014

Supplement Shaklee Untuk Penghidap Thalassemia

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Pernah anda dengar tentang penyakit Thalassemia? Andakah anda memandang serius atau tidak tentang penyakit ini? Hari ini saya akan kongsikan dengan anda semua tentang Penyakit Atau Penghidap Thalassemia. Thalassemia merupakan penyakit keturunan yang tidak dapat disembuhkan. Pencegahan penyakit Thalassemia dapat dicegah atau dikurangkan jika setiap orang melakukan pemeriksaan atau skrining Thalassemia. Biasanya pemeriksaan ini akan dibuat jika pasangan yang akan mendirikan rumah tangga. Ade ke Supplement Shaklee yang boleh merawat Thlassemia? Apa fungsi Supplement Shaklee untuk Penghidap Thalassemia?






Apa itu Thalassemia?

Thalassemia merupakan penyakit kelainan darah yang diturunkan / diwariskan, kerana adanya kelainan genetik yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam sistem rantaian darah. Akibatnya, penghasilan hemoglobin berkurang, keadaan sel darah merah mudah rosak atau jangka hayatnya lebih pendek dari usia sel darah merah normal (<120 hari), sehingga penderita akan mengalami gejala anemia / kurang darah.


Punca Thalassemia 

Adanya kelainan/perubahan/mutasi pada gen globin alfa atau gen globin beta, sehingga penghasilan rantaian globin tersebut berkurang dan sel darah merah mudah sekali rosak.


Simptom Thalassemia
  • Anemia -Pucat, sukar tidur, kurang nafsu makan, jangkitan yang sering berulang.
  • Jantung Berdebar -Jantung bekerja keras untuk memenuhi keperluan hemoglobin dan semakin lama jantung akan menjadi lemah dan mudah berdebar-debar
  • Tulang Tipis dan Rapuh -Sel darah dihasilkan dalam sumsum tulang. Pada keadaan thalassemia sumsum tulang dipaksa bekerja lebih keras untuk pembentukan hemoglobin lebih banyak. Dalam kes thalssemia berat (mayor), dari segi luaran penderitanya mengalami “facies cooley”.

Kenali Thalassemia Melalui Panel Ujian Saringan Thalassemia

Panel Thalassemia merupakan serangkaian pemeriksaan yang dilakukan untuk mengetahui kemungkinan thalassemia. Pemeriksaan ini terdiri dari:
  1. Hematologi rutin– Untuk mengetahui nilai MCV-volume hemoglobin dalam sel darah merah dan MCH-konsentrasi hemoglobin di dalam sel darah merah
  2. Gambaran darah tepi– Untuk melihat morfologi eritrosit (bentuk/gambaran sel darah merah)
  3. Analisis Hb– Untuk mendeteksi hemoglobin yang abnormal, baik jumlah produksi maupun jenisnya
  4. Badan inklusi HbH– Untuk mengenal kemungkinan pembawa sifat thalassemia atau HbHdisease
  5. Ferritin– Untuk mengetahui apakah anemia disebabkan oleh kekurangan zat besi, penyakit kronik atau thalassemia
  6. Ujian DCIP– Untuk mengenali kelainan hemoglobin varian HbE

Rawatan Yang Diberikan
Pesakit Thalassemia mayor memerlukan perhatian lebih khusus. Pada umumnya, penderita thalassemia mayor harus menjalani pemindahan darah dan bergantung pada ubat seumur hidup.

Selain pemindahan darah, perlu diberikan ubat desferal (deferoxamine) untuk mengatasi penumpukan zat besi di dalam organ tubuh akibat pemindahan darah berulang dalam waktu lama. Ubat ini diberikan melalui suntikan di bawah kulit , yang dapat mengikat zat besi tersebut untuk dikeluarkan melalui urin.

Namun, cara ini sangat menyakitkan bagi anak-anak, namun pada zaman ini penemuan ubat tablet deferasirox sebagai pengganti suntikan infus desferal, yang dapat diberikan pada penderita berusia di atas dua tahun.


Cara Mencegah Thalassemia
  • Mencegah perkawinan antara dua orang pembawa sifat thalassemia
  • Memeriksa janin yang dikandung oleh pasangan pembawa sifat thalassemia, dan menghentikan kehamilan bila janin dinyatakan sebagai penderita thalassemia mayor
Bagi seseorang yang mempunyai masalah Thalasemmia, tidak digalakkan mengambil supplement yang mengandungi zat besi atau Iron yang tinggi. Ini adalah kerana ianya tidak akan membantu dalam meningkatkan Hb, bahkan ia mungkin membawa kemudaratan kerana mengambil sesuatu zat yang berlebihan dan tidak digunakan mungkin akan merosakkan organ-organ dalam badan.

Oleh yang demikian, penggambilan Vitalea Iron Formula, Zinc Complex dan Alfalfa tidak digalakkan oleh pesakit Talasemia. Namun supplemen yang harus diambil adalah: 



  • Vitamin B complex. Menurut pembacaan saya, Vitamin B Complex membantu dalam meningkatkan tenaga dan diperlukan untuk membina sel darah merah. 
  • Vitamin E juga baik sebagai antioxidan yang membantu melindungi sel darah merah. 
  • OsteMatrix (Magnesium and vitamin D) juga antara vitamin yang akan memberi manfaat kerana ia membantu meningkatkan tenaga.
  • Energizing Soy Protein juga disarankan kerana protien membantu dalam pembinaan sel-sel baru dalam tubuh badan, ini termasuklah sel-sel darah merah. ESP juga boleh meningkatkan tenaga.
Jika anda salah seorang penghidap Thalassemia, buat lah ujian saringan dan ikhtiar lah dengan produk Shaklee, InsyaAllah dapat membantu anda, kawan saya seorang jururawat dan penghidap Thalassemia, Alhamdulliah setelah mengambil produk shaklee, masalah Thalassemianya telah berkurangan dan tidak perlu lagi menambah darah.



Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.

Sunday, 2 November 2014

Resipi Cara Membuat Jeruk Mangga, Jambu, Epal Dan Betik Asam Boi

Assalamualaikum & Slam Sejahtera,

Sekarang nie popular dengan jeruk asam boi kan? ada yang buat dengan  mangga, jambu epal dan betik. Jeruk nie bukan orang mengandung yang mengidam je yang suka, semua lapisan masyarakat suka. tengok gambar je pun dah terliur kan?.  1 Bekas jeruk asam boi yang saya jumpa paling murah adalah RM8 dan yang paling mahal RM20. Tapi kalau buat sendiri, lagi jimat. Jadi macam mana nak jimatkan duit anda? Saya akan kongsikan cara-cara untuk membuat jeruk mangga, jambu dan epal atau betik asam boi, pilih la buah mana yang anda suka dan senang untuk mendapatkannya.





Bahan-Bahan Yang Diperlukan:

1. Mangaa / Jambu / Epal / Betik
2. Asam Boi
3. Gula
4. Garam
5. Gili

Cara-Cara untuk Membuat:
Sediakan bekas yang sesuai, masukkan mangga / jambu / epal / betik, masukkan asam boi, gula (lebihkan), garam, cili (lebihkan jika mahu pedas), gaulkan kesemua bahan tersebut dan biarkan ianya sebati dalam masa 4-5 jam.


Taaddaaaaaa....siap untuk dinikmati. Senang sangat kan? semua orang boleh buat, asalkan ada bahan-bahannya je. Siapa yang tak terliur bila tengok asam macam nie kan? satu bekas seorang pun tak cukup..hehehe



Mangga Asam Boi




Jambu Asam Boi




Epal Asam Boi




Betik Asam Boi


Selamat mencuba kawan-kawan.. :-)


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.