Sunday, 2 November 2014

Resipi Cara Membuat Jeruk Mangga, Jambu, Epal Dan Betik Asam Boi

Assalamualaikum & Slam Sejahtera,

Sekarang nie popular dengan jeruk asam boi kan? ada yang buat dengan  mangga, jambu epal dan betik. Jeruk nie bukan orang mengandung yang mengidam je yang suka, semua lapisan masyarakat suka. tengok gambar je pun dah terliur kan?.  1 Bekas jeruk asam boi yang saya jumpa paling murah adalah RM8 dan yang paling mahal RM20. Tapi kalau buat sendiri, lagi jimat. Jadi macam mana nak jimatkan duit anda? Saya akan kongsikan cara-cara untuk membuat jeruk mangga, jambu dan epal atau betik asam boi, pilih la buah mana yang anda suka dan senang untuk mendapatkannya.





Bahan-Bahan Yang Diperlukan:

1. Mangaa / Jambu / Epal / Betik
2. Asam Boi
3. Gula
4. Garam
5. Gili

Cara-Cara untuk Membuat:
Sediakan bekas yang sesuai, masukkan mangga / jambu / epal / betik, masukkan asam boi, gula (lebihkan), garam, cili (lebihkan jika mahu pedas), gaulkan kesemua bahan tersebut dan biarkan ianya sebati dalam masa 4-5 jam.


Taaddaaaaaa....siap untuk dinikmati. Senang sangat kan? semua orang boleh buat, asalkan ada bahan-bahannya je. Siapa yang tak terliur bila tengok asam macam nie kan? satu bekas seorang pun tak cukup..hehehe



Mangga Asam Boi




Jambu Asam Boi




Epal Asam Boi




Betik Asam Boi


Selamat mencuba kawan-kawan.. :-)


Anda memerlukan Vitamin / Supplement Shaklee? Anda boleh hubungi saya di:

FB: Ai Mun Amanina Pengedar Shaklee KL dan Selangor
No Tel:-014-5340123
COD area: Pantai Dalam, University Malaya, Petaling Jaya Seksyen 14, Bangsar, Brickfield, Mid Valley, Abdullah Hukum

Untuk seluruh Malaysia, pengeposan akan dilakukan melalui Pos Laju. Consultation akan diberikan kepada semua pembeli.






No comments:

Post a Comment